miercuri, 19 mai 2010

Alimente nerecomandate in sarcina:

- Branzeturi moi (brie, Camembert, feta, roquefort). Ce inseamna branzeturi “moi”? Acestea in general sunt nepasteurizate si pot contine bacteria Listeria, asociata cu pierderea de sarcina sau cu nasterea prematura. Daca pe eticheta nu se precizeaza ca au fost pasteurizate, nu presupuneti ca au fost.

- Carne insuficient preparata sau peste crud (chiar si icre sau somon afumat,peste spada, rechin, somn, macrou, ton), din acelasi motiv, ar putea provoca infectii periculoase pentru fat. Health Canada spune ca tonul ar trebui consumat in limita a 360 g pe saptamana datorita ingrijorarii legate de nivelul ridicat de mercur din pestele oceanic mare.

-Oua crude, ar putea fi responsabile de infectia cu salmonella. Poate va ganditi, de ce sa mancati oua crude? Dar, unele sosuri, maioneza se prepara si cu oua crude!

- Alune. Academia Americana de Pediatrie sugereaza femeilor cu “risc crescut” de a face alergie la alune (au o ruda apropiata cu alergia la alune: un copil, frate sau parinte de exemplu) sa nu consume alune in timpul sarcinii. Oricum, alunele consumate in timpul sarcinii nu vor provoca copilului alergie la alune.

-Sare sau zahar in exces. Femeile gravide sunt sfatuite sa limiteze cantitatea de sodiu: sare sau alimente bogate in glutamat de sodiu (monosodium glutamate) dar si pe cea de zahar. In general alimentele conservate au adaos de sare, zahar, coloranti, grasimi etc.

- Indulcitori artificiali. Unii sunt OK, in timp ce pe altii, Health Canada sugereaza sa fie evitati in timpul sarcinii. De exemplu: NutraSweet ce contine aspartam este considerat “sigur”, iar SugarTwin ce contine zaharina nu este recomandat.

Cofeina. Cata cofeina este permisa in timpul sarcinii, depinde pe cine intrebi. Health Canada aproba pana la 300 mg pe zi (aproximativ 2 cescute si jumatate de cafea), insa Motherisk sfatuieste nu mai mult de 150 mg pe zi. Cofeina se gaseste si in ciocolata, ceai, cola sau bauturi energizante.

- Alcool. Cantitatea de alcool “sigura” in sarcina nu este cunoscuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu